NIEUWS EN BLOGS
Hoe Remkes de discussie over stikstof uit het slop trok
De protesten over het stikstofbeleid bereikten afgelopen zomer een kookpunt, en Johan Remkes wordt gevraagd de zaak uit het slob te trekken. Op 6 oktober presenteert hij een ‘denklijn’ en een aanpak waar – tot ieders verbazing – eigenlijk alle partijen zich in kunnen vinden.
Hoe heeft hij dat gedaan? Is hij inderdaad een tovenaar die de boeren paaide met stroop – zoals media meldden – of ligt er iets anders aan het succes ten grondslag?
In deze blog wil ik laten zien dat Remkes niet tovert, maar doordacht te werk gaat en zorgvuldig omgaat met macht. We lopen de 9 aandachtspunten langs die Martin Hetebrij en Fred Vermeulen hanteren voor het maken van keuzes bij een doordachte besluitvorming.
Het OMT in de storm 4: de buitengesloten kennis
In de Volkskrant van 23 januari staat een uitgebreid artikel over de geschiedenis van het Outbreak Management Team, het OMT, dat als belangrijkadviesorgaan van de overheid diende en dient bij bestrijding van de corona pandemie. Willem Feenstra geeft een overzichtelijk en uitgebreid verslag daarvan, gebruik makend van verhalen die vijf OMT leden hem vertelden. https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2021/een-jaar-in-het-voetspoor-van-vijf-omt-leden-over-politieke-druk-bedreigingen-en-onderlinge-spanning~v420752/…
Het OMT in de storm 3: de kunst van het oneens zijn
In de Volkskrant van 23 januari staat een uitgebreid artikel over de geschiedenis van het Outbreak Management Team, het OMT, dat als belangrijkadviesorgaan van de overheid diende en dient bij bestrijding van de corona pandemie. Willem Feenstra geeft een overzichtelijk en uitgebreid verslag daarvan, gebruik makend van verhalen die vijf OMT leden hem vertelden .…
Het OMT in de storm 2: Tussen consensus en compromis
De aanleiding In de Volkskrant van 23 januari staat een uitgebreid artikel over de geschiedenis van het Outbreak Management Team, het OMT, dat als belangrijkadviesorgaan van de overheid diende en dient bij bestrijding van de corona pandemie. Willem Feenstra geeft een overzichtelijk en uitgebreid verslag daarvan, gebruik makend van verhalen die vijf OMT leden hem…
Het OMT in de storm 1: de adviseur die de leiding moest nemen
In de Volkskrant van 23 januari staat een uitgebreid artikel over de geschiedenis van het Outbreak Management Team, het OMT, dat als belangrijkadviesorgaan van de overheid diende en dient bij bestrijding van de corona pandemie. Willem Feenstra geeft een overzichtelijk en uitgebreid verslag daarvan, gebruik makend van verhalen die vijf OMT leden hem vertelden. https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2021/een-jaar-in-het-voetspoor-van-vijf-omt-leden-over-politieke-druk-bedreigingen-en-onderlinge-spanning~v420752/ Ik…
Vechten tegen machtsmisbruik 3: wel met politiek vermogen
Inleiding Jan den Boer, geestelijk verzorger in de krijgsmacht was werkzaam in het Schoolbataljon in Ermelo, zag zich geconfronteerd met een extreem misbruik van macht door de instructeurs, waarvan de vrouwelijke leerlingen voortdurend het slachtoffer waren. De positie van de instructeurs was zo sterk en de zijne zo zwak, dat het nutteloos zou zijn echt…
Vechten tegen machtsmisbruik 2: een politiek moreel kompas
Inleiding Jan den Boer, geestelijk verzorger in de krijgsmacht, werkzaam in het Schoolbataljon in Ermelo, zag zich geconfronteerd met een extreem misbruik van macht door de kaderleden, waarvan de vrouwelijke leerlingen voortdurend het slachtoffer waren. Omdat de machtspositie van de kaderleden zeer sterk was en de leerlingen zich niet durfden te verzetten was hij aan…
Vechten tegen machtsmisbruik 1: wat hebben professionals daarmee te maken
Professionals en macht, een lastige verhouding Als het gaat om macht, dan staan professionals onder aan de ladder in organisaties. Maar goed ook zou je denken, professionals moeten zich met de inhoud van hun professie bezighouden. Dat heb ik professionals veel horen vertellen in gesprekken die ik daarover met hen mocht houden. Een terugkerende kern…
Waarom macht een belangrijke rol speelt in het mislukken van (Agile) transities- deel 6
We horen het veel. We hebben het veel meegemaakt. Agile transities die mislukken. Vaak omdat het helemaal niet duidelijk is waar de organisatie naartoe wil. Vaak omdat er geen tijd wordt gemaakt om de verandering vorm te geven. Vaak omdat het probleem helemaal niet duidelijk is, maar de oplossing klaarblijkelijk wel: we moeten Agile worden!…
Zelfsturing op een hogeschool deel 2: hoe gaat dat zonder formele macht?
Het voorgaande verhaal Dit is een tweede blog in een drieluik over zelfsturing op een hogeschool en de bijdrage van macht daarin. In het eerste introduceerde ik Monique, die als docent op een hogeschool werkt. Zij vertelde hoe het bestuur een managementlaag verwijderde en de professionals aan het roer zette. Die kregen binnen grenzen een…
Zelfsturing op een hogeschool deel 1: is dat mogelijk zonder macht?
Een organisatie die professionals de ruimte geeft. Dit is een eerste blog over zelfsturing op een hogeschool en de bijdrage van macht daarin. Een tijd geleden kwam ik in gesprek met Monique, docent bij één van de opleidingen van een grote hogeschool. In haar werk had zij veel te maken met macht, maar niet op…
Waarom macht een belangrijke rol speelt bij het mislukken van Agile transities- deel 4
Vreedzaam vechten: de manier om om te gaan met verschillende belangen in organisaties Je hoort het veel en we maken het helaas ook mee: Agile transities die mislukken. Vaak omdat het helemaal niet duidelijk is waar de organisatie naartoe wil. Vaak omdat er geen tijd wordt gemaakt om de verandering vorm te geven. Vaak omdat…
- 1
- 2
- 3
- 4
- Volgende »
NEEM CONTACT MET ONS OP!
En we beantwoorden al uw vragen.